Curriculum

Marij Nielen (Haarlem 1955) koopt rond haar 17e verjaardag haar eerste stuk linnen bij de achterdeur van Atelier 63 in Haarlem. In 1980 studeert ze af aan de HKU in de richting Monumentale Vormgeving. Al snel vindt Nielen haar weg in de kunstwereld. In 1993 richt ze Maanzaad op, een stichting die veel samenwerkingen realiseert tussen kunstenaars uit verschillende disciplines.

Naast haar vele werken voor Maanzaad en als monumentaal kunstenaar, blijft Nielens schilderwerk als een rode draad door haar werkend leven lopen. Enige landelijke bekendheid als kunstschilder krijgt ze in de jaren negentig, wanneer haar werk wordt opgenomen in de Jaargids 100 jonge Nederlands schilders van uitgeverij Living Art. Hiermee wordt erkend dat Nielen een veelbelovend talent is. In 2018 schildert Marij Nielen 45 jaar en heeft ruim 450 schilderijen op haar naam staan.

Expositie met muziek in theaterzaal Stefanus, Utrecht, ter ere van Maanzaad 25 jaar en Marij Nielen 45 jaar schilder.
Muzikanten: Floris van Bergeijk, Daniel Cross, Oene van Geel, Hans Hasebos.

2013 2018 pOp 1

Een demontabel paviljoen midden tussen de rijwegen van het Lombokplein in Utrecht. In het kader van de gebiedsontwikkeling van
het plein en omgeving. In Paviljoen pOp was ondermeer plaats voor: voorlichting gebiedsontwikkeling, jazz en geïmproviseerde
muziek, Repair Café, Energie-U, exposities beeldend kunstenaars, verkoop streekproducten en tuinactiviteiten. Rol: initiatiefnemer.
Medeontwerpers en uitvoerders: Doris Nielen, Roeland Jansen, Hamid Feyzian, Marlies Hautvast.

Portretten van bewoners uit Lombok, Utrecht. In een open expositieruimte in het Molenpark.

24 stoelen met kleine keramische beeldjes voor het Lombokplein in Utrecht i.s.m. 200 bewoners.
Medeontwerpers: Doris Nielen, Hamid Feyzian, Zinzi Rozema, Godfried de Graaff, Ishak Önen.

Rol: initiatiefnemer en begeleider. Ontwerp: Thomas Ockeloen.

Op het Terraplein van Museum Sterrenwacht Sonnenborch, Utrecht. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Greetje Bijma, Tjitze Vogel, Marleen van Geffen.

30 schilderijen rondom de boomstammen in Park Transwijk, Utrecht, tijdens het Bevrijdingsfestival.
i.s.m. schilders uit verschillende culturen.

In Theater Kikker, Utrecht. Rol: Initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Marianne Verbrugge, Kees Adolfsen, Henk Alkema, Michael Baird, Tjitze Vogel, Daniel Cross, Trees Limburg.

Samen met Trees Limburg oprichter van Stichting Maanzaad. Deze nodigt muzikanten en ontwerpers uit om samen te werken in mixed-mediavoorstellingen en kunst in de openbare ruimte. Maanzaad realiseert veel samenwerkingen tussen beeldend kunstenaars, muzikanten en podiumartiesten uit heel Nederland. De verschillende kunstvormen komen samen op het podium in mixed mediaproducties. Hiermee is het mogelijk veel directer en intenser met het publiek te communiceren. De stichting maakt daarnaast kunst voor de openbare ruimte.

www.maanzaad.nl

Een groepsexpositie in Dordrecht.

Muziek en gedichten bij twaalf iconische schilderijtjes van Marij Nielen. Beelden waarbij iedereen een verhaal vermoedt. Het hoofdpersonage in deze beelden is Imme, de 'Elckerlijc' van de 21ste eeuw. In Museum Drachten, Centraal Museum Utrecht, cultureel centrum in Jakarta Indonesië, Museum Maluku. Rol: initiatiefnemer.
i.s.m. Tjitze Vogel, Carlijn Metselaar, Lawrence Matthews, Jotja Bessems, Lakmi Pamuntjak, Marleen van Geffen, Joss Wibisono, Jo Uneputty, Eimear Reidy, Agnieszka Oszanca, Emilio Mejía García.

In het Centrum voor de Kunsten Utrecht, Parktheater in Alphen a/d Rijn en Perdu in Amsterdam. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Ferry van de Werff, Wim Kegel, Klaas Vos, Robert van Willigenburg, Karim Eharruyen.

Doolhof met schilderijen en een concert in de Sterrebos Studio, Utrecht. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Willem Vreeswijk, Tjitze Vogel, Michael Baird, Tineke Hartgers, Jeanine van Leyenhorst, Joop Nolles, Roeland Jansen en Trees Limburg.

19 schilderijen waarbij verschillende muziekstukken en gedichten werden gemaakt. Thuis bij Kees Truijens en Dymphie van Berkel in Utrecht. Rol: initiatiefnemer en schilder. I.s.m. Oene van Geel, Marianne Verbrugge, Jan Sondervan en Klaas Vos.

Vier jaar achtereen opgenomen in de Jaargids 100 Jonge Nederlandse Schilders, waarin veelbelovende talenten staan. Uitgeverij Living Art, Amsterdam.

Een podium voor muziek, theater en dans in de vorm van een huis in het Molenpark in Lombok, Utrecht. Rol: mede-initiatiefnemer en vormgeving.
i.s.m. Amerentske Koopman, Trees Limburg, Trix Arensman, Tjitze Vogel, Nicos Tjilojannis, Kamal Hors, Soefikoor, Turkse dansgroep Lombok, Jeroen Groenedijk, Wendy Kremer, Frederique van Looij.

In Sonsbeek, Arnhem. Samengesteld door uitgeverij Living Art, Amsterdam.

Schilderijenexpositie met muziek en drama. Een romantische ontmoeting op het Fort bij Vechten, Bunnik. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Jan van Rossum, Michael Baird, Salomé Nobel, Fabian Holle, Joop Nolles, Tom Hoekstra, Jos Hoes, Trees Limburg.

Verplaatsbaar paviljoen met exposities en jazzconcerten. In Amelisweerd (Utrecht), Kijkduin Scheveningen, Lochem, Alphen aan de Rijn. Rol: initiatiefnemer en schilder. i.s.m. Hans Hasebos en Sharp Wood en Trees Limburg.

Een tijdelijk monument ter ere van het 100-jarig bestaan van de Utrechtse wijk Lombok. Gemaakt samen met 1700 wijkbewoners. Rol: initiatiefnemer en projectleider. Mede-begeleiding en ontwerp: Trees Limburg, Joke Burks, Irma Heijnsdijk.

In de Hamtoren, Vleuten.

10 schilderijen van Marij Nielen waarbij muziek werd gecomponeerd. Dit alles in een speciaal ontworpen loungeruimte door Katy Streek en Marij Nielen in de theaterzaal van Kindercluster Voorn in Leidsche Rijn, Utrecht. I.s.m. Kees Adolfsen, Michael Baird, Karim Eharruyen en Tjitze Vogel.

In College Blaucapel, Utrecht. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Nicos Tsilojannis, Tjitze Vogel en Paul Stocker.

Drie beeldend kunstenaars treffen drie muzikanten en zangeressen. Stadsschouwburg Utrecht, Provadja Alkmaar, Parktheater Alphen a/d Rijn. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Oene van Geel, Hans Hasebos, Albert van Veenendaal, Sylvia den Hartog, Vera van de Poel, Marianne Verbrugge, Kees Adolfsen, Monique Besten en Elselien van der Graaf.

Met schilderijen van Marij Nielen en een Jazz Suite van Steven Kamperman. Rol: initiatiefnemer.
i.s.m. Eugène Ligtvoet, Jan van Rossum, Kees Adolfsen, Dick Verbeeck, Tjitze Vogel, Fernand de Willigen, Paul Weiling.

Tijdelijk kunstwerk bij de Stadsschouwburg Utrecht in het kader van de theaterweek ‘Ontpoppen en verbeelden’.
i.s.m. Trees Limburg.

Op het H.J. Schimmelplein, Utrecht.
i.s.m. Trees Limburg.

12 portretten van ‘geluidsmakers’ in SJU Jazzpodium in Utrecht.
Portretten en geluid van Greetje Bijma, Tjitze Vogel, Steven Kamperman, Trees Limburg, Michael Baird, Nicos Tsilojannis, Jan van Geloven, Jan Verhallen, Marianne van de Boomen, Astrid van Wilsem. Marten Minkema, Robert van Willigenburg. Rol: schilder en initiatiefnemer. Geluidsopname: Jos Hoes.

Tijdelijke projecten op het Domplein en in het luchtruim tussen de Domtoren en de Domkerk. In kader van het UPS-festival. Rol: vormgever.
i.s.m. Trees Limburg, Jaap van der Wel, Roeland Jansen.

Op het H.J. Schimmelplein, Utrecht.
i.s.m. Trees Limburg.

Solo-expositie De Linkshandige Octopus in Slot Zeist (1985).
Solo-expositie in Galerie Lascaux, Utrecht (1983).
Solo-expositie in Galerie Flatland, Utrecht (1981).
Solo-expositie in Slot Zeist (1981).

In Parnassos Cultuurcentrum, Utrecht. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Jan van Rossum, Jan van Geloven, Mark Alban Lotz, Mimegroep Bambi en Marco Holmer.

Twee verschillende opdrachten voor jongerencentrum Rapalje (1982) en jongerencentrum Aoxomoxoa (1981).
i.s.m. Yvonne Keijser.

Een carrousel van 4 schilderijen met muziek en hoorspel. Rol: initiatiefnemer en schilder.
i.s.m. Trees Limburg, Michael Baird, Hans Hasebos, Mark Alban Lotz, Albert Albers en Tineke Hartgers.

Afgestudeerd in de richting Monumentale Vormgeving.

In Haarlem